[Sarkari-Naukri] Harish Sati, Latest SBI Clerk Reasoning ability solved exam paper 2009

Latest SBI Clerk Reasoning Ability Solved Exam Paper 2009
 
Directions : – Select the related letters / word / number / figure from
the given alternatives

1
Editor : Magazine

(a) Movie (b) Scene

(c) Drama (d) Director

2 Hinduism , Christianity , Islam : Religion

(a) Ear , Nose , Eyesight : Vision (b) Plus , Minus , Multiple :
division

(c) Winter , Spring , Summer : Season (d) Humid , Hot , Tundra : Region

3
WOLF : FLOW :: WARD : ?

(a) BROW (b) DRAW

(c) CRAW (d) SLAW

4 GRAIN : TIZRM :: BRAIN : ?

(a) XRIKL (b) YIZRM(c) OPRST (d) ASQMI

5 CUT : BDTVSU :: TIP : ?

(a) UVHJOQ (b) SUHJOQ

(c) USJHQO (d) SUJHOQ

Q-6 19 : 59 :: 17 : ?

(a) 51 (b) 53

(c) 55 (d) 57

Q-7 14 : 20 :: 16 : ?

(a) 23 (b) 48

(c) 10 (d) 42

Q-8 100 : 102 :: 100000 : ?

(a) 105 (b) 104

(c) 1003 (d) 1004

DIRECTIONS : (QUESTIONS 9 to 13) select the one which is
different from the other three .

Q-9

(a) Mile (b) Centimeter

(c) Litre (d) Yard

Q-10

(a) High – Up (b) Past – Present

(c) Often – Seldom (d) Fresh – Stale

Q-11

(a) 11 – 127 (b) 9 – 85

(c) 7 – 53 (d) 5 – 29

Q-12

(a) 26 Z (b) 24 X

(c) 22 V (d) 20 S

Q-13

(a) 8 , 64 , 112 (b) 36 , 6 , 206

(c) 48 , 4 , 202 (d) 9 , 27 , 263

Q-14 In the following series of numerals , which digit has maximum
frequency ?

846734378344563464348

(a) 8 (b) 6

(c) 4 (d) 3

Q-15 If the day after tomorrow is Friday , what day will the third
day after tomorrow be

(a) Saturday (b) Monday

(c) Sunday (d) Friday

Q-16 If the ratio of the area of two squares is 16 : 1 , then the
ratio of their perimeter is

(a) 4 : 1 (b) 16 : 1

(c) 1 : 3 (d) 3 : 4

Q-17 The shade of 18 ft high pole is 20 ft. . Find the length of
shade of 27 ft long pole .

(a) 36 ft (b) 30 ft

(c) 34 ft (d) 40 ft

Q-18 A scores more runs than B but less than C . D scores more than B
but less than A . Who is the lowest scorer ?

(a) A (b) B

(c) C (d) D

Q-19 In the alphabets from A to Z , which is the third letter to the
right of the letter which is midway between K & S ?

(a) R (b) Q

(c) P (d) O

Q-20 If first November falls on Monday , then what day will the 25th
November be ?

(a) Tuesday (b) Thursday

(c) Wednesday (d) Friday

Q-21 The length of room is twice its breadth . If the area of the
room is 242 sq meters , then find out its breadth

(a) 11 (b) 10

(c) 12 (d) 9

Q-22 If the product of two numbers is 10 & their sum is 7 , then the
larger of the two number is -

(a) – 2 (b) 2

(c) 5 (d) 3

Q-23 Which letter is used only in one of the given words ?

Speak , Reap , Shark

(a) S (b) P

(c) K (d) H

Q-24 A tortoise covers one kilometer in 4 hours . It takes rest for
20 minutes after every kilometer .How much time does it takes for the tortoise
to cover 3.5 kilometers ?

(a) 14 hours (b) 13

(c) 15 (d) 12

Q-25 Of which of the following words , which one will be at the 3rd
position in the dictionary ?

1. socks 2. Shocks

3. Sharp 4. snooker

(a) 4 (b) 3

(c) 2 (d) 1

ANSWER

 1 2 3 4 5 c c b b b  6 7 8 9 10 b d a c a    11 12 13 14 15 a  d  a  c   c  16 17 18 19 20 a  b  b  a  b  21 22 23 24 25 a  c  d  c  a


--
with warm regards

Harish Sati
Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
Maidan Garhi, New Delhi-110068

(M) + 91 - 9990646343 | (E-mail) Harish.sati@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

[Sarkari-Naukri] Harish Sati, General Awareness solved question paper for SBI clerk examination

General Awareness Solved Question Paper For SBI Clerk Examination
 
1. Which of the following States will soon have its first Civil Airports ?
(A) Jammu & Kashmir
(B) Maharashtra
(C) Assam
(D) Meghalaya
(E) Sikkim
Ans : (E)

2. Who amongst the following made the 41st Test Century of his career recently ?
(A) Saurav Ganguly
(B) V. V. S. Laxman
(C) Rahul Dravid
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
Ans : (D)

3. Which of the following was/were the objective(s) of the Mission Chandrayaan 1 ?
(a) Preparing dimensional atlas of the lunar surface.
(b) Chemical Mapping of the entire lunar surface.
(c) Locating minerals in the soil of the moon.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (D)

4. Which of the following States introduced a high tech foodgrain rationing system to ensure timely supply of the foodgrains to people living below poverty line ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Delhi
(D) West Bengal
(E) Karnataka
Ans : (E)

5. Which of the following is NOT a part of India's Money Market ?
(A) Bill Markets
(B) Call Money Market
(C) Banks
(D) Mutual Funds
(E) Indian Gold Council
Ans : (E)

6. Which of the following is the objective of the project 'Bhoomi Keralam' launched by the State Govt. ?
(A) To conduct a survey of the land
(B) To bring those people back who have left the State and settled in other States
(C) To provide financial security to farmers who are in distress
(D) To identify those tribals who need jobs or financial assistance
(E) None of these
Ans : (A)

7. Which of the following countries adopted its new constitution recently ?
(A) Russia
(B) Equadore
(C) South Korea
(D) North Korea
(E) None of these
Ans : (B)

8. Which of the following awards was given to Pt. Bhimsen Joshi recently (2008) ?
(A) Padma Bhushan
(B) Sangit Natak Academy Award
(C) Maharashtra Bhushan
(D) Karnataka Ratna
(E) Bharat Ratna
Ans : (E)

9. Which of the following States got its first Rail link recently ?
(A) Haryana
(B) Arunachal Pradesh
(C) Sikkim
(D) Manipur
(E) Jammu & Kashmir
Ans : (E)

10. Barack Hussain Obama belongs to which of the following political parties ?
(A) Republican
(B) Democratic
(C) Labour
(D) American National Congress
(E) None of these
Ans : (B)

11. Which of the following is/are NOT the features of India's Foreign Trade policy (2004 to 2009)?
(a) To double India's percentage share of global trade from present 0·7 per cent to 1·5 per cent by 2009.
(b) Simplifying the procedures and bringing down the cost.
(c) Make SAARC countries India's most preferred foreign trade partners by 2009.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) Only (a) & (c)
Ans : (C)

12. Stephen Harper whose name was in news recently is the ……….
(A) President of Canada
(B) Prime Minister of Canada
(C) President of Italy
(D) Prime Minister of Switzerland
(E) Foreign Minister of U.S.A.
Ans : (B)

13. Which of the following is NOT a fertilizer product ?
(A) Urea
(B) Murate of Potash
(C) Di Amonium Phosphate
(D) Calcium Carbonate
(E) All are fertilizers
Ans : (E)

14. A Rs. 35,000 crore JSW Steel Plant project was inaugurated in West Bengal recently. The project is setup / developed in ……….
(A) Singur
(B) Nandigram
(C) Salboni
(D) Malda
(E) Joynagar
Ans : (C)

15. Which of the following State Govts. Has announced that it will provide a special package of incentives to Employment Intensive Industries ?
(A) Punjab
(B) Karnataka
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
(E) Bihar
Ans : (C)

16. Which of the following nations has decided to increase its co-operation in the field of energy with India ?
(A) Russia
(B) China
(C) Bangladesh
(D) Nepal
(E) Japan
Ans : (A)

17. Which of the following services is NOT provided by the post offices in India ?
(A) Savings Bank Scheme
(B) Retailing of Mutual Funds
(C) Sale of stamp Papers (Judicial)
(D) Issuance of Demand Drafts
(E) Life Insurance cover
Ans : (D)

18. Mohammed Anni Nasheed is the newly elected President of ……….
(A) Fiji
(B) Maldives
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (B)

19. Who amongst the following is the winner of the Nobel Prize for Literature 2008 ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Martti Ahtisaari
(C) Yoichiro Nambu
(D) Francoise Barre Sinoussi
(E) None of these
Ans : (A)

20. A national level commission of India has asked about twenty States to set up which of the following commissions in their States as early as possible ?
(A) Farmers Commission
(B) Women Commission
(C) Child Welfare Commission
(D) Law Commission
(E) None of these
Ans : (D)

21. Which of the following is/are the measure(s) taken by the Reserve Bank of India (RBI) to ease the liquidity crunch in the country ?
(a) Cut in Cash Reserve Ratio and Statutory Liquidity Ratio.
(b) Increase the flow of foreign direct investment.
(c) Supply of additional currency notes in the market.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (A)

22. The third India Brazil and South Africa (IBSA) Summit took place in which of the following dies recently ?
(A) Brazilia
(B) New Delhi
(C) Suncity
(D) Salvador
(E) Durban
Ans : (B)

23. Which of the following States has dcided to set up Arsenic Removal Plants in all the districts of the State to enable itself to provide arsenic free drinking water to all the people by 2010-11 ?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) West Bengal
(D) Orissa
(E) Maharashtra
Ans : (C)

24. Who amongst the following is the author of the book 'The Exile' ?
(A) B. G. Verghese
(B) Philip Roth
(C) Aravind Adiga
(D) Navtej Saran
(E) None of these
Ans : (D)

25. Which of the following programmes is being implemented in all the districts of the country ?
(A) Sarva Shiksha Abhiyan
(B) Navodaya Vidhyalay
(C) Ultra Mega Power Project
(D) Rajiv Gandhi Grameen Vidyuthikara Yojana
(E) None of these
Ans : (A)

26. The Govt. of India decided to provide a bonus price of Rs. 50 per quintal on which of the following products over and above its minimum support price of Rs. 850 per quintal ?
(A) Wheat
(B) Paddy
(C) Sugarcane
(D) Cotton
(E) None of these
Ans : (B)

27. Who amongst the following is the author of the book 'The Namesake' ?
(A) Vikram Seth
(B) V. S. Naipaul
(C) Arun Bhagat
(D) Anita Desai
(E) Jhumpa Lahiri
Ans : (E)

28. Besides USA India has signed Nuclear Agreement with which of the following countries and is named as 'Co-operation Agreement for Peaceful uses of Nuclear Energy' ?
(A) Italy
(B) Germany
(C) France
(D) Canada
(E) Australia
Ans : (C)

29. Tzipi Livini whose name was in news recently is from which of the following countries ?
(A) Singapore
(B) South Korea
(C) Austria
(D) Israel
(E) None of these
Ans : (D)

30. World Ozone day is observed on ……….
(A) 16th September
(B) 16th October
(C) 16th November
(D) 26th September
(E) 26th October
Ans : (A)

31. Which of the following is NOT a Govt. Sponsored organization ?
(A) Small Industries Development Bank of India
(B) NABARD
(C) National Housing Bank
(D) ICICI Bank
(E) All are Govt. sponsored
Ans : (D)

32. 'Merdeka Cup' is associated with the game of ……….
(A) Badminton
(B) Football
(C) Hockey
(D) Golf
(E) Tennis
Ans : (B)

33. India's Space Rocket Launching Centre is in ……….
(A) Portblair
(B) Hassan
(C) Tirupati
(D) Kochi
(E) Sri Harikota
Ans : (E)

34. The National Games scheduled in 2011 will be organized in ……….
(A) Bengaluru
(B) Goa
(C) Kolkata
(D) Kochi
(E) Jaipur
Ans : (B)

35. Which of the followiing diseases is not covered under Integrated Disease Surveillance project ?
(A) Cholera
(B) Tuberculosis
(C) AIDS
(D) Polio
(E) Cancer
Ans : (E)

36. Which of the following is TRUE about 'Antyodaya Anna Yojana' ?
(a) Scheme is for Below Poverty Line families.
(b) People are provided cooked meals under the scheme.
(c) All beneficiaries of National Rural Employment Guarantee Act are covered in this scheme.
(A) Only (a)
(B) Only (b)
(C) Only (c)
(D) All (a), (b) & (c)
(E) None of these
Ans : (E)

37. Jelena Jankovic of Serbia won which of the following titles of tennis after defeating Svetlana Kuznetsova ?
(A) China Open
(B) Japan Open
(C) New Zealand Open
(D) Australian Open
(E) None of these
Ans : (A)

38. Who amongst the following is the Minister of Home Affairs in Union Cabinet of India at present ?
(A) Shivraj Patil
(B) Lalu Prasad Yadav
(C) P. Chidambaram
(D) Sharad Pawar
(E) None of these
Ans : (C)

39. Banks are required to pay how much percentage of their net bank credit to Priority Sector is advance ?
(A) 5%
(B) 7%
(C) 10%
(D) 15%
(E) None of these
Ans : (C)

40. Dronacharya Award is given for excellence in ……….
(A) Literacy Work
(B) Social Service
(C) Coaching in Sports
(D) Journalism
(E) None of these
Ans : (E)


--
with warm regards

Harish Sati
Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
Maidan Garhi, New Delhi-110068

(M) + 91 - 9990646343 | (E-mail) Harish.sati@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

[Sarkari-Naukri] Harish Sati, Latest reasoning solved question paper SBI Clerk exam 2009

Latest Reasoning Solved Question Paper: SBI Clerk Exam 2009

 

1. If it is possible to make only one meaningful word with the Third, Seventh, Eighth and Tenth letters of the word COMPATIBILITY, which of the following would be the last letter of that word ? If no such word can be made, give 'X' as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as 'Y'.
(A) I
(B) B
(C) L
(D) X
(E) Y
Ans : (B)

2. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Stem
(B) Tree
(C) Root
(D) Branch
(E) Leaf
Ans : (B)

3. How many meaningful three letter English words can be formed with the letters AER, using each letter only once in each word ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) Four
Ans : (D)

4. In a certain code FINE is written HGPC.
How is SLIT written in that code ?
(A) UTGR
(B) UTKR
(C) TUGR
(D) RUGT
(E) None of these
Ans : (E)

5. If 'Apple' is called 'Orange', 'Orange' is called 'Peach', 'Peach' is called 'Potato', 'Potato' is called 'Banana', 'Banana' is called 'Papaya' and 'Papaya' is called 'Guava', which of the following grows underground ?
(A) Potato
(B) Guava
(C) Apple
(D) Banana
(E) None of these
Ans : (D)

6. If the digits in the number 86435192 are arranged in ascending order, what will be the difference between the digits which are second from the right and fourth from the left in the new arrangement ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
(E) None
Ans : (D)

7. Each vowel of the word ADJECTIVE is substituted with the next letter of the English alphabetical series, and each consonant is substituted with the letter preceding it. How many vowels are present in the new arrangement ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) None of these
Ans : (C)

8. If in a certain language LATE is coded as 8&4$ and HIRE is coded as 7*3$ then how will HAIL be coded in the same language ?
(A) 7&8*
(B) &7*8
(C) 7*&8
(D) 7&*8
(E) None of these
Ans : (D)

9. How many such pairs of letters are there in word ENGLISH, each of which has as many letters between its two letters as there are between them in the English alphabets ?
(A) None
(B) One
(C) Two
(D) Three
(E) More than three
Ans : (E)

10. In a certain code 'na pa ka so' means 'birds fly very high', 'ri so la pa' means 'birds are very beautiful' and 'ti me ka bo' means 'the parrots could fly'. Which of the following is the code for 'high' in that language ?
(A) na
(B) ka
(C) bo
(D) so
(E) None of these
Ans : (A)

Directions—(Q. 11–15) In each of the questions below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read both the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Read the statements and the conclusions which follow it and
Give answer—
(A) if only conclusion I is true.
(B) if only conclusion II is true.
(C) if either conclusion I or conclusion II is true.
(D) if neither conclusion I nor conclusion II is true
(E) if both conclusions I and II are true.

11. Statements : All stars are suns.
Some suns are planets.
All planets are satellites.
Conclusions :
I. Some satellites are stars.
II. No star is a satellite.
Ans : (C)

12. Statements : All fishes are birds.
All birds are rats.
All rats are cows.
Conclusions :
I. All birds are cows
II. All rats are fishes
Ans : (A)

13. Statements : All curtains are rods.
Some rods are sheets.
Some sheets are pillows.
Conclusions :
I. Some pillows are rods.
II. Some rods are curtains.
Ans : (B)

14. Statements : Some walls are windows.
Some windows are doors.
All doors are roofs.
Conclusions :
I. Some doors are walls.
II. No roof is a window.
Ans : (D)

15. Statements : All switches are plugs.
Some plugs are bulbs.
All bulbs are sockets.
Conclusions :
I. Some sockets are plugs.
II. Some plugs are switches.
Ans : (E)

Directions—(Q. 16–20) Study the sets of numbers given below and answer the questions, which follow :
489 – 541 – 654 – 953 – 983

16. If in each number, the first and the last digits are interchanged, which of the following will be the second highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (C)

17. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order, which of the following will be the lowest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (B)

18. Which of the following numbers will be obtained if the first digit of lowest number is subtracted from the second digit of highest number after adding one to each of the numbers ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
Ans : (A)

19. If five is subtracted from each of the numbers, which of the following numbers will be the difference between the second digit of second highest number and the second digit of the highest number ?
(A) Zero
(B) 3
(C) 1
(D) 4
(E) 2
Ans : (B)

20. If in each number the first and the second digits are interchanged, which will be the third highest number ?
(A) 489
(B) 541
(C) 654
(D) 953
(E) 783
Ans : (D)

Directions—(Q. 21–25) Read the following information carefully and answer the questions, which follow :
'A – B' means 'A is father of B'
'A + B' means 'A is daughter of B'
'A ÷ B' means 'A is son of B'
'A × B' means 'A is wife of B'

21. Which of the following means P is grandson of S ?
(A) P + Q – S
(B) P ÷ Q × S
(C) P ÷ Q + S
(D) P × Q ÷ S
(E) None of these
Ans : (C)

22. How is P related to T in the expression 'P + S – T' ?
(A) Sister
(B) Wife
(C) Son
(D) Daughter
(E) None of these
Ans : (A)

23. In the expression 'P + Q × T' how is T related to P ?
(A) Mother
(B) Father
(C) Son
(D) Brother
(E) None of these
Ans : (B)

24. Which of the following means T is wife of P ?
(A) P × S ÷ T
(B) P ÷ S × T
(C) P – S ÷ T
(D) P + T ÷ S
(E) None of these
Ans : (E)

25. In the expression 'P × Q – T' how is T related to P ?
(A) Daughter
(B) Sister
(C) Mother
(D) Can't be determined
(E) None of these
Ans : (D)

Directions—(Q. 26–30) In each of these questions a group of letters is given followed by four combinations of number/symbol lettered (A), (B), (C) & (D). Letters are to be coded as per the scheme and conditions given below. You have to find out the serial letter of the combination, which represents the letter group. Serial letter of that combination is your answer. If none of the combinations is correct, your answer is (E) i.e. None of these :

Letters # Q M S I N G D K A L P R B J E
Number/ Symbol # 7 @ 4 # % $ 6 1 2 £ 5 * 9 8 3

Conditions :
(i) If the first letter is a consonant and the last a vowel, both are to be coded as the code of the vowel.
(ii) If the first letter is a vowel and the last a consonant, the codes for the first and the last are to be interchanged.
(iii) If no vowel is present in the group of letters, the second and the fifth letters are to be coded as ©.

26. BKGQJN
(A) 9©$7©%
(B) ©9$7%©
(C) 91$78%
(D) %1$789
(E) None of these
Ans : (A)

27. IJBRLG
(A) #89*£$
(B) #89*£#
(C) $89*£#
(D) $89*£$
(E) None of these
Ans : (C)

28. BARNIS
(A) 92*#%4
(B) 924#*%
(C) 92*#%9
(D) 42*#%4
(E) None of these
Ans : (E)

29. EGAKRL
(A) #£$21*
(B) £$21*3
(C) £$21*#
(D) #£$21#
(E) None of these
Ans : (B)

30. DMBNIA
(A) 6@9%#2
(B) 2@9%#6
(C) 2@9%#2
(D) 2©9%#2
(E) None of these
Ans : (C)

Directions—(Q. 31–35) Study the following information carefully to answer these questions.
Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H work for three different companies namely X, Y and Z. Not more than three persons work for a company. There are only two ladies in the group who have different specializations and work for different companies. Of the group of friends, two have specialization in each HR, Finance and Marketing. One member is an engineer and one is a doctor. H is an HR specialist and works with a Marketing specialist B who does not work for company Y. C is an engineer and his sister works in company Z. D is a specialist in HR working in company X while her friend G is a finance specialist and works for company Z. No two persons having the same specialization work together. Marketing specialist F works for company Y and his friend A who is a Finance expert works for company X in which only two specialists work. No lady is a marketing specialist or a doctor.

31. For which of the following companies does C work ?
(A) Y
(B) X
(C) Z
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (A)

32. Which of the following represents the pair working in the same company ?
(A) D and C
(B) A and B
(C) A and E
(D) H and F
(E) None of these
Ans : (E)

33. Which of the following combination is correct ?
(A) C–Z-Engineer
(B) E–X–Doctor
(C) H–X–HR
(D) C–Y–Engineer
(E) None of these
Ans : (D)

34. Who amongst the friends is a doctor ?
(A) H
(B) E
(C) C
(D) Either E or C
(E) None of these
Ans : (B)

35. Which of the following pairs represents the two ladies in the group ?
(A) A and D
(B) B and D
(C) D and G
(D) Data inadequate
(E) None of these
Ans : (C)

Directions—(Q. 36–40) In each of the questions given below which one of the five answer figures on the right should come after the problem figures on the left, if the sequence were continued ?

http://placementpapers.net/helpingroot/files/reasoning1.jpg

Ans : 36. (C) 37. (E) 38. (D) 39. (A) 40. (D)



--
with warm regards

Harish Sati
Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
Maidan Garhi, New Delhi-110068

(M) + 91 - 9990646343 | (E-mail) Harish.sati@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

[Sarkari-Naukri] Harish Sati, general guidelines in answering interview questions

General Guidelines in Answering Interview Questions

Everyone is nervous on interviews. If you simply allow yourself to feel nervous, you'll do much better. Remember also that it's difficult for the interviewer as well. In general, be upbeat and positive. Never be negative. Rehearse your answers and time them. Never talk for more than 2 minutes straight. Don't try to memorize answers word for word.

Use the answers shown here as a guide only, and don't be afraid to include your own thoughts and words. To help you remember key concepts, jot down and review a few key words for each answer. Rehearse your answers frequently, and they will come to you naturally in interviews. As you will read in the accompanying report, the single most important strategy in interviewing, as in all phases of your job search, is what we call: "The Greatest Executive Job Finding Secret." And that is...

Find out what people want, than show them how you can help them get it.
Find out what an employer wants most in his or her ideal candidate, then show how you meet those qualifications.

In other words, you must match your abilities, with the needs of the employer. You must sell what the buyer is buying. To do that, before you know what to emphasize in your answers, you must find out what the buyer is buying... what he is looking for. And the best way to do that is to ask a few questions yourself.

You will see how to bring this off skillfully as you read the first two questions of this report. But regardless of how you accomplish it, you must remember this strategy above all: before blurting out your qualifications, you must get some idea of what the employer wants most. Once you know what he wants, you can then present your qualifications as the perfect "key" that fits the "lock" of that position.

Other important interview strategies:

  • Turn weaknesses into strengths (You'll see how to do this in a few moments.)

  • Think before you answer. A pause to collect your thoughts is a hallmark of a thoughtful person.

As a daily exercise, practice being more optimistic. For example, try putting a positive spin on events and situations you would normally regard as negative. This is not meant to turn you into a Pollyanna, but to sharpen your selling skills. The best salespeople, as well as the best liked interview candidates, come off as being naturally optimistic, "can do" people. You will dramatically raise your level of attractiveness by daily practicing to be more optimistic.

Be honest...never lie.

Keep an interview diary. Right after each interview note what you did right, what could have gone a little better, and what steps you should take next with this contact. Then take those steps. Don't be like the 95% of humanity who say they will follow up on something, but never do.



--
with warm regards

Harish Sati
Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
Maidan Garhi, New Delhi-110068

(M) + 91 - 9990646343 | (E-mail) Harish.sati@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

[Sarkari-Naukri] what will be up comming SBI Clerk Exam



Hello everybody I just want to know that what Pattern will be up comming SBI Clerk Exam is it:
1. Only Objective Question Paper

OR

2. Objective Question + Descriptive Question
 3- Regioning
 
Please Help me

Priyanka




--
Thanks & Regards,
PRIYANKA MISHRA 
                   




--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

[Sarkari-Naukri] job in bnak

hiiii
i wana job in bank but i got mark in 12th 50%.so what the best job for me in bank?

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

[Sarkari-Naukri] research topic

hii........ all members of Sarkari-naukri actualy i am going to do phd
in hrm but i am confused to choose a current topic so can anybody
help me to choose the right one

thank you


regadrs
shilpa dhanwik
mba hr n finance

--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

Labels

(BTL) Marketing Accounts Jobs Advocate jobs Airport Jobs Airport Services Ancillary Revenue Assistant Director jobs Assistant Manager Jobs Assistant Officer Jobs Assistant Professors jobs Assistant Seed Officer Jobs Automobile Automobile Engineering jobs Bank Jobs Bank PO BE BTech chemistry College Jobs Community Medicine jobs CS Defence Metallurgical Research Laboratory Deputy Controller jobs Deputy Controller of Explosives jobs DGM - Retail Diploma Director General jobs DMRL Draughtsman Driller-in-Charge jobs EE Electrical electrical jobs Electronics Executive Jobs g GKHindi Go Air Goverment Jobs Graduate High Court Jobs Higher Judicial Service HR ICSIL IIT Bombay Instrumentation jobs Intelligent Communication System India Limited interview questions IT IT Degre IT executive Junior Assistant Jobs Junior Research Fellow Junior Scientific Officers jobs Laboratory Assistant Job Lecturers Jobs Madhya Pradesh jobs Manager Jobs March 2010 MBA MCA Mech Mechanical jobs Metallurgy Metallurgy jobs MM MPPSC MPPSC Jobs MSc NCC Neuro Surgery Jobs NSCL Jobs Officer jobs Oriental Bank jobs phthalmology jobs Physics Plastic Surgery jobs Product Manager Production Jobs Readers Jobs Reliance Group Security Service Research Associate Research Asst. RGSS Sales Coordinator Sales Manager Scientific Officer jobs security service Executive Seed Officer Jobs Senior Lecturer Jobs Senior Scientific Officer jobs Specialist jobs Syllabus System Analysts Jobs Technical jobs Training Officer Jobs Transpo Engg | UPSC UPSC JOBS Urology jobs Venus Energy Audit Systems Walk-in-interview