Bank Clerk Reasoning test
 Directions—(Q. 1–5) For each of the following questions there is some relationship between the two terms to the left of :: and the same relationship obtains between the two terms to its right. In each of these questions the fourth term is missing. This term is one of the alternatives among the five terms given below. Find out this term.
   1. ABCD is related to BEGI in the same way as BCDE is related to ... ? 
 (A) ADFH 
 (B) CFHJ
 (C) CDEF
 (D) CEGI
 Ans : (B)
  2. ABEF is related to BCFG in the same way as GHKL is related to ... ?
 (A) FGKJ 
 (B) HILM
 (C) HIKJ
 (D) HIML
 Ans : (B)
  3. BYCX is related to AZDW in the same way as DWEV is related to ... ? 
 (A) CEXV
 (B) CXFU
 (C) EVFU
 (D) EWCX
 Ans : (B)
  4. 'CIRCLE' is related to 'RICELC' in the same way as 'SQUARE' is related to— 
 (A) UQSERA
 (B) QUSERA
 (C) UQSAER
 (D) QSUERA
 Ans : (A)
  5. 'JKLM' is related to 'XYZA' in the same way as 'NOPQ' is related to— 
 (A) RSTU
 (B) YZAB
 (C) DEFG
 (D) BCDE
 Ans : (D)
  Directions—(Q. 6–15) Each of the following questions has four alternative responses. Select the correct response. 
  6. Which one of the following is same as liver, heart, kidney?
 (A) Nose 
 (B) Blood 
 (C) Urine
 (D) Lung
 Ans : (D)
  7. Which one of the following is same as uncle, aunt, brother?
 (A) Child
 (B) Boy
 (C) Adult
 (D) Nephew
 Ans : (D)
  8. Which one of the following is same as Jute, Cotton, Wool ?
 (A) Nylon
 (B) Rayon
 (C) Silk
 (D) Terylene
 Ans : (C)
  9. Which one of the following is same as lead, convince, allure?
 (A) Direct
 (B) Order 
 (C) Initiate
 (D) Fascinate
 Ans : (D)
  10. Which one of the following is same as flood, fire, cyclone?
 (A) Accident
 (B) Rain
 (C) Earthquake
 (D) Damage
 Ans : (C)
  11. Which one of the following is same as carpenter, plumber, electrician ?
 (A) Doctor
 (B) Blacksmith
 (C) Teacher
 (D) Lawyer
 Ans : (B)
  12. Which one of the following is same as cork, plug, dam ?
 (A) Obstruction
 (B) Drain
 (C) Pipe
 (D) Tap
 Ans : (A)
  13. Which one of the following is same as red, yellow, blue?
 (A) Sky
 (B) Dark 
 (C) Green
 (D) Bright
 Ans : (C)
  14. Which one of the following is same as desire, wish, want ?
 (A) Pleasant 
 (B) Feel 
 (C) Anxiety
 (D) Satisfy
 Ans : (C)
  15. Which one of the following is same as ohm, volt, amp. ?
 (A) Light
 (B) Metre 
 (C) Hour
 (D) Watt
 Ans : (D)
  Directions—(Q. 16–20) In each of the sentences given below, there are two questions marks given one in the beginning and the other at the end. To fill up the question marks, there are few alternatives. Choose the correct alternative.
   16. ( ? ) is related to Masculine in the same way Woman is related to ?
 (A) Disguise, Modest
 (B) Capacity, Woman
 (C) Man, Feminine
 (D) Brave, Mrs.
 Ans : (C)
  17. ( ? ) is to Sky as Fish is to ?
 (A) Blue, Swim
 (B) Bird, Water
 (C) Open, Hook
 (D) Tree, Colour
 Ans : (B)
  18. ( ? ) is to Uncle as Mother is to ?
 (A) Brother, Brought-up
 (B) Father, Aunt
 (C) Cousin, Beautiful
 (D) Aunt, Father
 Ans : (D)
  19. ( ? ) is to Sri Lanka as Delhi is to ?
 (A) Columbo, India
 (B) Kathmandu, Capital
 (C) India, Paris
 (D) Island, Harbour
 Ans : (D)
  20. ( ? ) is to Ivory as Deer is to ?
 (A) White, Hunt
 (B) Elephant, Horn
 (C) Huge, Rare
 (D) Costly, Scarce
 Ans : (B)
  Directions—From questions 21 to 25 fill the correct pair in place of question marks. 
  21. Table is to ( ? ) as Cup is to ?
 (A) Furniture, Tea 
 (B) Student, Horse
 (C) Wood, Hot
 (D) Chair, Plate
 Ans : (D)
  22. Sugar is to ( ? ) as Mava is to ?
 (A) Sweet, Sour
 (B) Energy, Machine
 (C) Sugarcane, Milk 
 (D) White, Sweet
 Ans : (C)
  23. ( ? ) is to Sun as Rain is to ?
 (A) Moon, Rainbow 
 (B) Light, Cloud
 (C) Sky, Wet
 (D) Day, Night
 Ans : (B)
  24. ( ? ) is to Brain as Mouth is to ?
 (A) Skull, Tongue 
 (B) Hat, Lips
 (C) Hair, Voice
 (D) Turban, Saliva
 Ans : (A)
  25. ( ? ) is to Touch as Ear is to ?
 (A) Hand, Know
 (B) Experience, Feeling
 (C) Skin, Hear
 (D) Hair, Dirt
 Ans : (C)
   Directions—(Q. 26–30) In Column I are listed certain groups of individuals while in Column II are listed some of the characteristics against each group of individuals which are common to each member of that group.
  
 Column I Column II
 FHIJ TW
 IJK PT
 IJLM SUW
 GHIKM RV
 GHI QRV
 FGI PR
 HIJ QTW
 IJL QSUW
 GIJ PQS
  26. Which individual has all the above characteristics?
 (A) J 
 (B) I 
 (C) H
 (D) M
 Ans : (B)
  27. Which characteristics are found either in J or in K or in both but in M?
 (A) P, Q, T
 (B) P, Q, R, S
 (C) Q, R, S, T
 (D) U, V, T
 Ans : (A)
  28. Which Characteristics is common to G and H but not in M?
 (A) S 
 (B) B 
 (C) Q
 (D) R
 Ans : (C)
  29. Which Characteristics are common to H and J but not in K?
 (A) P, Q 
 (B) Q, W 
 (C) Q, R
 (D) R, W
 Ans : (B)
  30. Which Characteristics is not found either in F or in L or in both?
 (A) Q 
 (B) U 
 (C) S
 (D) V
 Ans : (D)
  Directions—(Q. 31–35) In each of the following question, three words are given with four alternatives. One of the four alternatives is same as the three words given in beginning. Then find out the correct alternative answer.
   31. Which one is the same as Mumbai, Kolkata, Cochin ?
 (A) Delhi
 (B) Kanpur
 (C) Chennai
 (D) Sholapur
 Ans : (C)
  32. Which one is the same as Coal, Ebony and Soot?
 (A) Blush
 (B) Raven
 (C) Ash
 (D) Rust
 Ans : (C)
  33. Which one is the same as Basket, Pail and Pan ?
 (A) Knife
 (B) Spoon
 (C) Fork
 (D) Bowl
 Ans : (D)
  34. Which one is the same as Emancipate, Free and Release?
 (A) Ignore
 (B) Pardon
 (C) Liberate
 (D) Quit
 Ans : (C)
  35. Which one is the same as Daisy, Pansy and Rose?
 (A) Bed
 (B) Violet 
 (C) Plant
 (D) Red
 Ans : (C)
  Directions—Find out the correct answer in each of the questions from 36 to 40. 
 36. Which one is the same as Arid, Parched and Droughty ?
 (A) Draft
 (B) Cow 
 (C) Earth
 (D) Dry
 Ans : (D)
  37. Which one is the same as Grandfather, Father and Brother?
 (A) Baby
 (B) Father-in-law
 (C) Son
 (D) Son-in-law
 Ans : (C)
  38. Which one is the same as Yellow, Orange and Green?
 (A) Tree
 (B) Purple 
 (C) Grass
 (D) Leaf
 Ans : (B)
  39. Which one is the same as Lungs, Liver and Kidneys?
 (A) Heart
 (B) Intestines
 (C) Testis
 (D) Neck
 Ans : (A)
  40. Which one is the same as Lock, Shut and Fasten?
 (A) Window
 (B) Door 
 (C) Block
 (D) Iron
 Ans : (C)
  Directions—(Q. 41–45) In each of the following questions, three words are given. Under them four alternatives are provided, one of which expresses most effectively the general characteristic if these three words. That alternative is your answer.
   41. Aeroplane, Train, Truck
 (A) Speed
 (B) Rooms
 (C) Wheels
 (D) Transport
 Ans : (D)
  42. Wolf, Leopard, Deer
 (A) Meat eater
 (B) Jungles 
 (C) Mammals
 (D) Cruel
 Ans : (C)
  43. Sword, Gun, Pistol
 (A) Arms
 (B) Constable
 (C) Bullet
 (D) War
 Ans : (A)
  44. Fraud, Jealously, Hatred
 (A) Destruction
 (B) Envy
 (C) Human Characteristics
 (D) Quality
 Ans : (C)
  45. Novel, Epic, Drama
 (A) Subject
 (B) Literature
 (C) Poetry
 (D) Knowledge
 Ans : (B)
  Directions—(Q. 46–50) In each of the following questions, three words are given. They are followed by four words, one of which stands for the class to which these three words belong. Identify that word.
   46. Wheat, Barley, Rice
 (A) Food
 (B) Gram
 (C) Cereal
 (D) Agriculture
 Ans : (C)
  47. Coal, Iron, Mica
 (A) Rock
 (B) Minerals 
 (C) Gold
 (D) Earth
 Ans : (B)
  48. Honesty, Credibility, Reliability
 (A) Quality
 (B) Dependability
 (C) Charter
 (D) Nicety
 Ans : (A)
  49. Cap, Coat, Trousers
 (A) Smart
 (B) Shirt 
 (C) Dress
 (D) Tailor
 Ans : (C)
  50. Stool, Table, Chair
 (A) Bench
 (B) Furniture
 (C) Carpet
 (D) Office
 Ans : (B)
  
 Directions—(Q. 51–60) For each of the following questions, there are two words and five alternative answers. In each of the alternative answers there are two words. Then find out the alternative whose two words have the same relation as in the two words given in question.
   51. Resignation : Office :: 
 (A) Competition : Game
 (B) Illness : Hospital
 (C) Abdication : Throne
 (D) Moisture : Rain
 (E) Appointment : Interview
 Ans : (C)
  52. Bunch : Key :: 
 (A) Hound : Pack
 (B) Team : Competition
 (C) Beehive : Bee
 (D) Examination : Subject
 (E) Bouquet : Flower
 Ans : (E)
  53. Profit : Loss :: 
 (A) Success : Failure
 (B) Rupee : Paisa
 (C) Whole : Part
 (D) Multiplication : Addition
 (E) Adult : Child
 Ans : (A)
  54. Sapling : Tree :: 
 (A) Horse : Mare
 (B) Student: Teacher 
 (C) Bud : Flower
 (D) Tree : Furniture
 (E) River : Brook
 Ans : (C)
  55. Supervisor : Worker :: 
 (A) Junior : Senior 
 (B) Superior : Inferior 
 (C) Elder : Younger 
 (D) Debtor : Creditor 
 (E) Officer : Clerk
 Ans : (E)
  56. Malaria : Mosquito :: 
 (A) Poison : Death
 (B) Rat : Plague
 (C) Epidemic : Bacteria
 (D) Cholera : Water
 (E) Medicine : Disease
 Ans : (D)
  57. Paisa : Rupee :: 
 (A) Kilogram : Quintal
 (B) Metre : Centimetre
 (C) Coin : Money
 (D) Weight : Ton
 (E) Rupee : Wealth
 Ans : (A)
  58. Poet : Verse :: 
 (A) Prose : Novelist
 (B) Author : Book
 (C) Novel : Prose
 (D) Publication : Editor
 (E) Summary : Paraphrase
 Ans : (B)
  59. Water : Thirst :: 
 (A) Food : Hunger 
 (B) Sun : Energy
 (C) Appetite : Meal 
 (D) Ice-cream : Cold 
 (E) Poison : Death
 Ans : (A)
  60. Pulp : Paper ::
 (A) Wood : Table
 (B) Cloth : Shirt 
 (C) Yarn : Fabric
 (D) Iron : Steel
 (E) Wood : Sawdust
 Ans : (C)
  Directions—(Q. 61–70) For each of the following questions, there are two words and eight alternative answers. Then find out two such alternatives the relation in which is the same as in the two words given in the beginning.
   61. Trees and Forest
 (A) Ocean (B) Page
 (C) Books (D) Study
 (E) Library (F) Ship
 (G) Boys (H) Classes
 Ans : (C, E)
  62. Constable and Police
 (A) Clerk (B) Hospital
 (C) Medicine (D) Mother
 (E) Girl (F) Doctor
 (G) File (H) House
 Ans : (B, F)
  63. Brother-in-law and Sister
 (A) I (B) Youth
 (C) Female-companion (D) Wife
 (E) My (F) Beautiful Woman
 (G) Damsel (H) Sister-in-law
 Ans : (B, G)
  64. Cold and Hot
 (A) January (B) Monday 
 (C) Year (D) June 
 (E) March (F) Thursday 
 (G) Month (H) August
 Ans : (A, D)
  65. High and Low
 (A) Far (B) Rent 
 (C) Next (D) Near
 (E) Distance (F) Fair
 (G) Last (H) Clean
 Ans : (A, D)
  66. Unsuccess and Laziness
 (A) Study (B) Success
 (C) Day (D) School
 (E) Labour (F) Lazy
 (G) Game (H) Honesty
 Ans : (E, B)
  67. Car and Garage
 (A) Horse (B) Grass 
 (C) Bird (D) Water 
 (E) Man (F) Stable 
 (G) Animal (H) Hive
 Ans : (A, F)
  68. Hand and Fingers
 (A) Foot (B) Eyes 
 (C) Hat (D) Teeth 
 (E) Head (F) Stomach 
 (G) Nose (H) Hair
 Ans : (E, H)
  69. Oxygen and Man
 (A) Petrol (B) Stool 
 (C) Carpenter (D) Sky 
 (E) Driver (F) Wood 
 (G) Water (H) Fish
 Ans : (G, H)
  70. Neat and Clean
 (A) Dirty (B) Tidy
 (C) Route (D) White
 (E) Wise (F) Ravi
 (G) Foul (H) Beauty
 Ans : (A, G)
  Directions—(Q.71–75) In each of the following two columns, the groups of three words are given. Compare two columns and find the pairs given below each question, which satisfy the same relationship between the two groups of that pair.
   Column I
 (A) Cereal, Wheat, Tomato
 (B) Seeds, Apple, Fruit
 (C) Mother, Sister, Female
 (D) Teacher, Writer, Speaker
 (E) Stool, Furniture, Table
 Column II
 (P) Apple, Banana, Fruit
 (Q) Wheat, Barley, Cereals
 (R) Doctor, Painter, Father
 (S) Cow, Mammal, Animal
 (I) Soldier, Army, Civilian 
  71. (A) BP
 (B) AQ
 (C) CR
 (D) EP 
 Ans : (D)
  72. (A) BR
 (B) AT
 (C) CS
 (D) DP
 Ans : (C)
  73. (A) DR
 (B) BR
 (C) ET
 (D) CS
 Ans : (A)
  74. (A) BS
 (B) AT 
 (C) AQ
 (D) DQ 
 Ans : (B)
  75. (A) CR
 (B) EQ 
 (C) BQ
 (D) DS
 Ans : (B)
-- 
with warm regards
Harish Sati
Indira Gandhi National Open University (IGNOU)
Maidan Garhi, New Delhi-110068
(M) + 91 - 9990646343 | (E-mail) 
Harish.sati@gmail.com   --~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
 You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.  
 Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.  
 Send email to  
 Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.  
 Visit this group at  
 http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
 -~----------~----~----~----~------~----~------~--~---