[Sarkari-Naukri] Harish Sati, General Awareness questions

GENERAL AWARENESS QUESTIONS
 
1. Magsaysay Awards are not given in which of the following categories ?
(A) Literature
(B) Peace and International Understanding
(C) Music
(D) Public Service
(E) Emergent Leadership
Ans : (C)

2. Who amongst the following is the author of the book 'Colours of the Rainbow' ?
(A) A.V. Kamath
(B) Anita Nayyar
(C) Pritish Nandy
(D) Sonia Gandhi
(E) None of these
Ans : (E)

3. Which of the following is not the recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2008 ?
(A) Sushil Kumar
(B) Vijendra Singh
(C) Mary Kom
(D) Tania Sachdev
Ans : (D)

4. What do you know of Mr. S.Y. Quereshi ?
(A) He is new Election Commissioner of India
(B) He is the new Foreign Secretary, Govt. of India
(C) He will be our new permanent representative in UNO
(D) His India's new permanent representative in world trade organization
(E) None of these
Ans : (A)

5. Women in which of the following OPEC countries participated in elections for the first time ? (Elections were held recently)
(A) UAE
(B) Kuwait
(C) Iran
(D) Saudi Arabia
(E) None of these
Ans : (B)

6. Who amongst the following is the Author of the book 'The City of Joy' ?
(A) Dominique Lapierre
(B) Guentar Grass
(C) Daniel Steele
(D) Graham Green
(E) None of these
Ans : (A)

7. Why was Mr. Vijay Nambiar's name recently in news ?
(A) He has taken over as the new Cabinet Secretary, Govt. of India
(B) He will be our permanent representative in UNO
(C) He has taken over as the under Secretary General in the UNO
(D) He is new Foreign Secretary Govt. of India
(E) None of these
Ans : (C)

8. Alan Garcia whose name was recently in news is the—
(A) Prime Minister of Peru
(B) President of Peru
(C) Prime Minister of Italy
(D) President of Italy
(E) None of these
Ans : (B)

9. 'Shequel' is the currency of—
(A) Israel
(B) Kenya
(C) Iraq
(D) Iran
(E) None of these
Ans : (A)

10. The XIIth UNCTAD conference was recently organized in—
(A) New Delhi
(B) Jaipur
(C) Mumbai
(D) Bangalore
(E) Accra
Ans : (E)

11. As per the reports published in the newspaper which of the following countries is first in production of gold jewellery ?
(A) China
(B) India
(C) Turkey
(D) Italy
(E) None of these
Ans : (B)

12. Jagannath Pahadia is the Governor of—
(A) West Bengal
(B) Madhya Pradesh
(C) Punjab
(D) Haryana
(E) None of these
Ans : (D)

13. Who amongst the following was adjudged best actress in the 7th IIFA Award Ceremony held in Dubai ?
(A) Lara Dutta
(B) Priyanka Chopra
(C) Kajal
(D) Rani Mukherjee
(E) None of these
Ans : (D)

14. Which of the following countries recently test fired a series of missiles ?
(A) Russia
(B) South Korea
(C) North Korea
(D) France
(E) None of these
Ans : (C)

15. Who amongst the following is the author of the book 'Bearders-My Life in Cricket' ?
(A) Shane Warne
(B) Bill Frindall
(C) Brian Lara
(D) Imran Khan
(E) None of these
Ans : (B)

16. India launched Chandrayaan I in the year—
(A) 2002
(B) 2003
(C) 2005
(D) 2007
(E) 2008
Ans : (E)

17. The sixth D-8 summit of developing Nations was organized recently in—
(A) Malaysia
(B) India
(C) Brazil
(D) Indonesia
(E) None of these
Ans : (A)

18. India recently signed on MOU on military ties with which of the following countries ?
(A) UK
(B) USA
(C) China
(D) Italy
(E) Russia
Ans : (C)

19. Which of the following countries is not one of the four former Soviet states who have jointly formed a forum, 'Organization for Democracy and Economic Development GUAM' ?
(A) Georgia
(B) Ukraine
(C) Croatia
(D) Azerbaijan
(E) Moldova
Ans : (C)

20. Which of the following countries has awarded congressional gold medal to Dalai Lama, Tenzin Gyatso ?
(A) Britain
(B) France
(C) Italy
(D) USA
(E) None of these
Ans : (D)

21. Mallika Sarabhai is associated which of the following ?
(A) Classical music
(B) Classical dance
(C) Social service
(D) Protection of environment
Ans : (B)

22. The name Pierre Cardian is associated with which of the following fields ?
(A) Pop music
(B) Fashion designing
(C) Painting
(D) Motion picture
Ans : (B)

23. Where was the first Engineering college of India located ?
(A) Bombay
(B) Roorkee
(C) Varanasi
(D) Calcutta
Ans : (B)

24. What facility is provided by 'CARTOSAT-2A' launched by ISRO in April 2008 ?
(A) Satellite-based multimedia link
(B) Remote sensing
(C) Intelligence data
(D) Earth observation satellite
Ans : (D)

25. With which musical instrument is Hari Prasad Chaurasia associated ?
(A) Flute
(B) Sarod
(C) Sitar
(D) Veena
Ans : (A)


--
with warm regards


Harish Sati
Fortune Institute of International Business
Plot no. 5, Vasant Gaon, Rao Tula Ram Marg
Opp. R.R. Army Hospitial, New Delhi- 110057
Mobile No:- 09990646343
E-mail:- Harish.sati@gmail.com


--~--~---------~--~----~------------~-------~--~----~
You have subscribed to the Groups "Sarkari-naukri" of http://sarkari-naukri.blogspot.com at Google.com.
Send email to Sarkari-naukri@googlegroups.com for posting.
Send email to
Sarkari-naukri-unsubscribe@googlegroups.com to unsubscribe.
Visit this group at
http://groups.google.com/group/Sarkari-naukri?hl=en
-~----------~----~----~----~------~----~------~--~---

0 Responses

Post a Comment

Labels

(BTL) Marketing Accounts Jobs Advocate jobs Airport Jobs Airport Services Ancillary Revenue Assistant Director jobs Assistant Manager Jobs Assistant Officer Jobs Assistant Professors jobs Assistant Seed Officer Jobs Automobile Automobile Engineering jobs Bank Jobs Bank PO BE BTech chemistry College Jobs Community Medicine jobs CS Defence Metallurgical Research Laboratory Deputy Controller jobs Deputy Controller of Explosives jobs DGM - Retail Diploma Director General jobs DMRL Draughtsman Driller-in-Charge jobs EE Electrical electrical jobs Electronics Executive Jobs g GKHindi Go Air Goverment Jobs Graduate High Court Jobs Higher Judicial Service HR ICSIL IIT Bombay Instrumentation jobs Intelligent Communication System India Limited interview questions IT IT Degre IT executive Junior Assistant Jobs Junior Research Fellow Junior Scientific Officers jobs Laboratory Assistant Job Lecturers Jobs Madhya Pradesh jobs Manager Jobs March 2010 MBA MCA Mech Mechanical jobs Metallurgy Metallurgy jobs MM MPPSC MPPSC Jobs MSc NCC Neuro Surgery Jobs NSCL Jobs Officer jobs Oriental Bank jobs phthalmology jobs Physics Plastic Surgery jobs Product Manager Production Jobs Readers Jobs Reliance Group Security Service Research Associate Research Asst. RGSS Sales Coordinator Sales Manager Scientific Officer jobs security service Executive Seed Officer Jobs Senior Lecturer Jobs Senior Scientific Officer jobs Specialist jobs Syllabus System Analysts Jobs Technical jobs Training Officer Jobs Transpo Engg | UPSC UPSC JOBS Urology jobs Venus Energy Audit Systems Walk-in-interview